Jutta Bauer: „Personajele din cărți ne ajută să ne purtăm grijile și emoțiile”

 Jutta Bauer este una dintre cele mai cunoscute și iubite ilustratoare germane. Editura noastră se bucură să publice o primă carte din portofoliul autoarei, și anume „Îngerul bunicului„. În 2010, Jutta Bauer a primit prestigiosul premiu Hans Christian Andersen pentru întreagă operă. Aceasta este prima parte a discursului său la acceptarea premiului Andersen.

 

Cineva mi-a spus săptămâna trecută: „Ah, vei primi Premiul Andersen – înseamnă că ești cea mai bună ilustratoare din lume în acest moment!” M-am simțit ciudat, pentru că nu sunt de acord.

Cred că, indiferent ce faci sau ce ești, nu este vorba doar despre tine. Ești întotdeauna parte dintr-un întreg. Prin urmare, voi încerca să vă vorbesc puțin despre acest întreg datorită căruia mă aflu astăzi aici, în fața dvs.

 

Familia mea

În primul rând, voi vorbi despre familia mea, bineînțeles. Familia este prima și cea mai mare dintre influențe. Fac parte dintr-o familie numeroasă. Sunt cea mai mică dintr-un șir lung de fete (majoritatea). Și nu dintr-o familie bogată… iată, aici pot face o mică plecăciune față de Andersen.

Când eram în școala primară, învățătoarea le-a spus părinților mei: „Jutta este foarte talentată la desen, ar trebui să facă ore suplimentare după școală”. Dar tata a răspuns: „Are întotdeauna la dispoziție creion și hârtie – îi este de ajuns.” Da, cred că a fost de ajuns. Aveam în pivniță un teanc mare de broșuri – ceva despre regulile de siguranță în trafic pentru elevi (tata era învățător). Pe spate, broșurile erau albe. Ei bine, le-am folosit din plin!

Poate ar trebui să mă simt puțin vinovată că o grămadă de elevi nu și-au primit instrucțiunile de siguranță. Dar mult mai important mi se pare faptul că am avut părinți care îmi cântau înainte să adorm și am avut frați și surori care încercau să-mi fure cartofii din farfurie. Așadar, le mulțumesc!

 

Eu și personajele mele

Multe dintre persoanele dragi mie se află ascunse în cărțile pe care le-am scris. De pildă, tata și bunicul (îngerul) în „Îngerul bunicului”. Desigur, sunt și eu ascunsă – m-am deghizat ca pinguin sau ca ursuleț. Cel mai drag copil (Jasper, fiul meu) se află și el în cărțile mele. Și îi mulțumesc că m-a însoțit aici în această seară.

Când eram copil, am fost bună prietenă cu o mulțime de personaje din cărți. Ele s-au aflat permanent în mintea mea și nu au plecat de acolo niciodată. Numele lor: ursulețul Petzi din benzile desenate daneze Rasmus Klump, Brumm și Brown din cărțile ale scriitoarei germane Ida Bohatta și, mai presus de toate, Mominii. O admir până în ziua de azi pe scriitoarea finlandeză Tove Jansson! Personajele cu adevărat bune din cărțile pentru copii fac o treabă nemaipomenită: ne ajută să ne purtăm grijile, problemele și emoțiile. Le mulțumesc, așadar, tuturor!

Traducere de Ileana Achim

 

Cărți de Jutta Bauer: „Îngerul bunicului”

Scurtă prezentare a autoarei: Jutta Bauer