Povestea lui Ghiduș cel curajos

Îl cunoașteți pe Ghiduș cel curajos? Este un pui de pasăre mic, roșu și pus pe șotii. Lui îi este dedicată cartea „Ghiduș cel curajos” de Mario Ramos.

 

 

blank

 

Eu sunt cel mai puternic

Dar Ghiduș a apărut și în alte cărți ale autorului, înainte de a avea un nume și o poveste. Mario Ramos l-a așezat prima dată în cartea „Eu sunt cel mai puternic„. Ascuns prin frunzișul copacilor, îl privește uimit pe lupul lăudăros plecat la plimbare. Nu îl observi de la început. E un tăcut spectator. O mică pată de culoare care pare să înfrunte silueta mereu impunătoare a domnului lup. Ramos s-a jucat cu puiul și l-a ascuns în fiecare pagină. E ca și cum ne-ar face cu ochiul: „Lupul merge în treaba lui, așa îi e povestea, dar puiul ăsta pare să aibă ceva de spus…”

 

 

 

 

 

 

 

 

Eu sunt cel mai frumos

Lupul iese iar la plimbare în cartea „Eu sunt cel mai frumos„. Micul pui de pasăre răsare și el din frunziș. Tot fără nume, dar intrând de acum în poveste. Este prietenul cel mai bun al puiului de dragon! Se joacă amândoi de-a v-ați ascunselea și știe, probabil, multe alte jocuri. Iar noi am aflat ceva important: deși nu-i vedem decât ciocul, puiul de pasăre nu se teme de dragoni!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghiduș cel curajos

În cele din urmă, Mario Ramos a găsit de cuviință să-i dedice o întreagă carte micului pui de pasăre: „Ghiduș cel curajos„. A fost ultima carte a autorului și a fost publicată abia după moartea sa! Puiul a primit un nume, o istorie a nașterii și o aventură pe măsură: aceea de a fi cel mai curajos personaj din universul inventat de Mario Ramos.

Ghiduș se naște într-o vreme în care animalele îl au ca rege pe leul Leon. Puterea l-a amețit și leul a devenit un tiran. Nu îi place să fie înfruntat în vreun fel, nici măcar de zborul liber al unei păsări. De aceea, a poruncit ca tuturor păsărilor să le fie tăiate aripile. Iată însă că într-un colț al împărăției sale, Iosefina, o pasăre tânără își plânge soțul ucis de Leon. Într-o bună zi, ea aduce pe lume un pui roșu și vesel, pe care îl iubește atât de mult, încât uită să îi frângă aripile… Așa se naște Ghiduș și așa începe sfârșitul lui Leon: prin curajul puiului de a lua în râs ridicolul puterii și de a spune că împăratul este (din nou) gol.

 

Povești despre curaj

Am ales să vă spunem povestea lui Ghiduș pentru că iubim cărțile despre curaj – iar cărțile lui Ramos sunt toate despre curaj! Fiecare copil este un Ghiduș curajos – și acesta este gândul cel mai adânc pe care vi-l împărtășim despre cărțile acestui autor drag nouă.

Povestea lui Ghiduș este totodată un îndemn de a reciti cărțile noastre și de a căuta mereu în ele lucruri noi. Nu alegem niciodată povești întâmplătoare care să ajungă la voi, ci povești puternice, care rezistă lecturilor repetate și care au întotdeauna trepte spre inima și mintea părintelui.