Iulia Iordan

Iulia Iordan (n. 1981)

Iulia Iordan s-a născut în satul Ciolăneștii din Deal din județul Teleorman. A crescut împreună cu bunicii, într-o deplină libertate.

 

Își amintește cu drag cum se plimba ziua întreagă pe câmpul din Dealul Vii și le cânta celor mai neobișnuiți spectatori: florilor soarelui, gângăniilor pământului sau vreunui nuc singuratic.

Neavând la îndemână prea multe jucării sau cărți, neavând deloc televizor sau computer, Iulia Iordan a devenit la fel ca mulți alți copii din acei ani, un mic creator. „Mi-am petrecut copilăria lucrând cu mâinile recuzita de joacă, plimbându-mă pe lângă gârlă în căutare de comori sau pe câmpurile pustii căutând ecoul, într-o libertate aproape totală. Din când în când, îmi notam lucruri care îmi atrăgeau atenția în timp ce îl ascultam pe bunicul meu cum cânta cântece vechi și lucra lemnul sau pe bunica cum spunea ghicitori și povești de demult. De atunci, mi-am făcut obiceiul să am mereu la îndemână câte un carnețel pentru notițe și mâzgăleli.”

Iulia Iordan a absolvit Liceul pedagogic, a studiat filozofia și arta, devenind ulterior educator cultural. A lucrat la Muzeul Național de Artă al României, apoi în cadrul Asociației Da’DeCe, al cărei coordonator creativ este. A scris 4 cărți în colaborare cu ilustratori români (Cristiana Radu, Anca Smărăndache, veronica Neacșu și Szabo Zelmira). De asemenea, susține numeroase ateliere creative pentru copii. Iulia este mama a două fetițe, Smaranda și Elisabeta, cărora le dedică toate proiectele ei. Autoarea poate fi urmărită pe site-ul propriu www.iuliaiordan.ro.