Iosif Brodski

Iosif Brodski (1940-1996) este unul dintre cei mai importanți poeți contemporani.

Născut la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad) într-o familie de origine evreiască, Brodski nu s-a putut integra niciodată în societatea comunistă a Uniunii Sovietice. A ieșit din sistem la 15 ani, când a abandonat școala, apoi a practicat diverse munci de jos, care îi permiteau să scrie poezie în timpul liber și să ocolească, pe cât posibil, constrângerile sistemului.

 

A fost acuzat de „parazitism social”, a fost internat temporar într-un azil de boli mintale, apoi a fost exilat în nordul Rusiei. Poeta Anna Ahmatova, cea care i-a fost mentor, l-a susținut constant și a intervenit pentru eliberarea lui.

 

În epoca Brejnev, Iosif Brodski a fost sfătuit în mod oficial să emigreze în Israel, dar a decis să se stabilească în SUA, fiind sprijinit de personalități din literatura americană precum W. H. Auden și Robert Frost. În 1987 a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură, iar în 1991 i s-⁠a acordat titlul de poet laureat al SUA.

 

Poezia „Cine a descoperit America” este un exercițiu ludic de tinerețe și a apărut în 1966 în revista pentru copii Kostior, fiind publicată pentru prima oară în volum în anul 2013.