Brandi Bates, despre „Willie fulg de nea”

Ce mare bucurie să citim cartea ”Snowflake Bentley” (apărută în 1998) și sub un alt nume: „Willie Fulg de Nea”! Povestea lui W. A. Bentley, spusă de Jacqueline Briggs Martin și ilustrată cu xilogravurile multi-premiate ale lui Mary Azarian, face parte de mai mulți ani de zile din repertoriul nostru de iarnă.


Un articole de Brandi Bates:

„Willie Fulg de Nea” este un exemplu de literatură de cea mai bună calitate pentru copii și pentru adulții care le împărtășesc această poveste copiilor. Autoarea alege o poveste – în cazul nostru, o poveste adevărată a unui om care a trăit în realitate – și cântă povestea în fraze poetice, construite în așa fel încât să te facă să te oprești și să le recitești. Adaugă din loc în loc informații științifice, atât cât să trezească omul de știință din noi toți, tineri sau bătrâni, și presară povestea cu multe întorsături inspirate, care să stârnească în noi sentimentul minunii.

În ultima vreme m-am gândit la „Willie Fulg de Nea” și ca la un fel de rugăciune. O rugăciune pentru copiii noștri și pentru copiii copiilor noștri: aceea ca și ei să ajungă să se bucure de minunea zăpezii.

În Valea Retezat, acolo unde locuim noi, ultimele ierni au fost o dureroasă dezamăgire. Foarte puțină zăpadă, foarte puțină iarnă. Cu totul altfel față de regiunea Jericho, Vermont (Statele Unite), acolo unde a crescut Willie la începutul secolului XX și unde stratul de zăpadă ajungea la 3 metri în fiecare an. Vecinii lui Willie râdeau de el când fotografia zăpada: „E zăpadă pe toate drumurile”, spuneau ei. „N-avem nevoie de fotografii cu zăpadă.”

Dar iată că astăzi avem nevoie.

Îmi amintesc de un interviu din 2015 cu actorul Leonardo DiCaprio, despre filmările pentru „The Revenant”. Nu mă interesa filmul, dar îmi amintesc de o remarcă a lui DiCaprio din interviu, aceea că au fost nevoiți să caute prin toată lumea zăpadă pentru a putea filma. „Decembrie 2015 a fost cel mai fierbinte decembrie care s-a înregistrat în istorie, atât cât o cunoaștem… A trebuit să mergem în partea cea mai de sud a Argentinei ca să găsim zăpadă și să terminăm filmul.” DiCaprio filma simultan un documentar despre schimbările climatice, care a avut premiera în octombrie: „Before the Flood”.

Credința mea este că Dumnezeu leagă și dezleagă porțile cerului. Dar cred, în același timp, că ne lasă nouă, oamenilor, libertatea de a risipi sau de a proteja resursele naturii, de a trăi la întâmplare sau cu grijă pentru tot ce este în jur, de a trăi doar pentru ziua de azi sau de a trăi pentru alții și pentru generațiile care vin. Dispariția zăpezii este un mister care poartă, din păcate, amprenta omului.
Dar dacă oamenii pot face să dispară zăpada, poate o pot aduce și înapoi. Iar Willie Fulg de Nea este persoana potrivită pentru a-i conduce pe copii (și pentru a-i inspira pe prietenii lor adulți) să pornească în această importantă călătorie.

„Willie Fulg de Nea” nu este doar un Cântec de Dragoste pentru Zăpadă. Este o poveste care celebrează părinții iubitori – acei părinți care cred în dorințele copiilor lor de a face lumea mai bună și care fac posibile aceste dorințe. Este povestea unei pasiuni, a dorinței de a-ți împărtăși pasiunea ta lumii, dar și a sacrificiului pe care îl presupune această pasiune. Este o poveste care ne inspiră pe noi toți.

Brandi Bates este mama a doi copii și profesor la domiciliu, bibliotecar în cadrul unei mici biblioteci comunitare și fondatoarea Fundației Citim Împreună România – o mișcare națională care cultivă beneficiile și frumusețea cititului în rândul copiilor și adulților din România. A crescut în California de Sud, de aceea zăpada nu încetează să fie în continuare o minune pentru ea.

Sorry, the comment form is closed at this time.