Hans Fischer (1909-1958)

Elvețianul Hans Fischer a fost grafician și desenator, autor și ilustrator de cărți pentru copii.

Bio

Hans Fischer absolvit Liceul filologic din Berna, apoi Ecole des beaux-arts et arts industriels din Geneva și Școala de Arte Aplicate din Zurich. Între anii 1931-32 a lucrat într-un studio de publicitate parizian și a făcut în paralel cursuri de seară la Académie Fernand Léger. A lucrat la Berna ca animator și decorator de vitrine, pe lângă aceasta contribuind regulat la revistele Nebelspalter (până în 1936), mai târziu la Die Schweiz (până în 1945).

 

În 1937 a pictat primul mural la Grădina Zoologică Dählhölzli din Berna (Pești în plasă), urmat de numeroase opere pentru școli în cantoanele Berna și Zurich. Până în 1941 a realizat peste 300 de decoruri pentru Cabaret Cornichon. Între 1940-1942 a realizat diverse serii de ilustrații pentru Die Weltwoche.

 

Începând din 1940, și-a petrecut verile la Iseltwald, lângă Lacul Brienz, unde a ținut legătura cu pictorii Victor Surbek și Marguerite Frey-Surbek și a realizat studii după natură. Pornind de la o insulă din apropierea țărmului, Fischer a dezvoltat acolo motivul peștelui-insulă.

 

Trei pești (litografie, 1946).

 

Începând din 1944 a ilustrat cărți, inclusiv pentru o ediție a Fabulelor lui La Fontaine (1946-49). În 1944 a apărut prima ediție a poveștii Pitschi, un pisoi care voia mereu altceva, scrisă și ilustrată de Fischer. Cartea a fost bine primită la nivel mondial, fiind tradusă în multe limbi.

 

„Pitschi”, scena convalescenței lui Pitschi înconjurat de prietenii casei.

 

În 1945, Hans Fischer  a expus la muzeul de artă din Berna, apoi la Muzeul de artă din Chur, împreună cu Ernst Morgenthaler. În 1952 a participat la Bienala de la Veneția. În 1954 a luat premul întâi la Mostra di Bianco e Nero din Lugano, iar în 1955 a primit premiul pentru Grafică la Bienala de la São Paulo. În 1957, au apărut patru cărți pentru școală cu peste 100 de ilustrații în creion (Cantonul Zurich). În 1958 a lucrat la ilustrații pentru o ediție franceză a Păsărilor lui Aristofan și a realizat desene bazate pe figura mitologică a păsării Gryff, inspirat de folclorul din Basel.

 

A murit la vârsta de 49 de ani, în urma unui atac de cord. A avut trei copii, printre care și Kaspar Fischer, care a devenit actor și animator.

 

Caligrafii colorate

Principalul talent al lui Fischer este desenul; stăpânește o varietate de tehnici, pe unele dintre ele deprinzându-le ca artist comercial. Caracteristice îi sunt tușele ușoare, deseori de o precizie caligrafică, pe care le țese ca într-un filigran. În ceea ce privește posibilitățile expresive ale desenelor și gravurilor sale, Fischer inventează un univers poetic de creaturi mitice, figuri antropomorfice, animale și plante care amintesc de Paul Klee, iar grafica sa originală, ilustrațiile pentru cărți sau muralele pentru școli au stimulat imaginația a generații de-a rândul.

 

Basm de frații Grimm, litografie.

 

Sursele sale de inspirație sunt poveștile germane, fabulele lui La Fontaine, legendele și obiceiurile elvețiene. Opera lui Fischer este bazată pe studiul aproape științific al animalelor și plantelor, prin observație atentă. În desenele cu animale – cel mai adesea pești, crabi, broaște, pisici sau cocoși – reușește să surprindă caracteristicile ființelor individuale, dar în același timp le conferă o expresie omenească care poate fi senină, dar și demonică. Uneori, în desenele sale, creaturile trec printr-o metamorfoză care le transformă în ființe hibrid, amestecuri de oameni, animale și plante.

 

„Pescarii Sylvester alungă spiritele rele!” (litografie, 1952/53)

 

Prezentare de Sandi Paucic

www.sikart.ch