AUTORI ȘI ILUSTRATORI

Section Title Separator
 • „Am iubit dintotdeauna poveștile, la fel de mult pe cât iubesc alții să vadă elefanți, să se plimbe cu bicicleta sau să mănânce înghețată cu ciocolată.” J. B. Martin este o populară autoare americană pentru copii, cunoscută îndeosebi pentru biografiile ilustrate ale unor personalități. Cea mai cunoscută carte a sa este „Willie Fulg de Nea”, premiată în 1999 cu Medalia Caldecott.

 • Artistă și ilustratoare de cărți pentru copii. A ilustrat peste 50 de cărți pentru copii, folosind adesea o presă manuală din secolul XIX pentru a crea xilogravuri (gravuri în lemn). A obținut în 1999 Medalia Caldecott pentru xilogravurile pictate care ilustrează cartea „Willie Fulg de Nea”. Mary Azarian este o mare iubitoare a vieții la țară, unde a locuit dintotdeauna. „Am început să lucrez în lemn în 1968, într-o cămăruță de acasă, și am hotărât să numesc atelierul meu Farmhouse Press, pentru că descria cel mai bine cadrul modest în care

 • Dansator, coregraf și cofondator al companiilor de teatru Merce Cunningham Company și Paper Bag Company, Remy Charlip a fost un artist important al avangardei newyorkeze din anii 60. A scris și ilustrat numeroase cărți pentru copii, în care a îmbinat reprezentarea mișcării și energia corpurilor cu frazele ritmate și simetriile narative, ca într-o reprezentare teatrală. „Când îi citești unui copil, abia așteaptă să treci la pagina următoare. „Dă pagina, dă pagina!”, își spune. Asta pentru că fiecare pagină nouă este o ușă către o altă lume, foarte diferită.”

 • Patricia Polacco este o îndrăgită autoare și ilustratoare americană pentru copii. Provenită dintr-o familie cu tradiții culturale mixte (irlandeze după tată și ruso-evreiești după mamă), Patricia Polacco a crescut împreună cu bunicii, înconjurată de poveștile și amintirile lor. A scris peste 100 de cărți pentru copii, toate inspirate din copilăria ei și impregnate de nostalgia tradițiilor familiale.

 • Mario Ramos s-a născut în Belgia, dar și-a amintit mereu cu nostalgie de copilăria petrecută în Portugalia, unde a crescut fără televizor, desenând toată ziua, citind Tintin și privind filme cu Charlie Chaplin. Inspirat de mari ilustratori precum Tomi Ungerer și Saul Steinberg, a scris și ilustrat numeroase cărți pentru copii, pentru că „a-i face pe copii și pe adulți să râdă și să gândească este cea mai frumoasă recompensă”.

 • T. T. Khing este unul dintre cei mai prolifici ilustratori de carte pentru copii din Olanda. S-a născut în Indonezia, a absolvit Institutul de Arte Seni Rupa Arts din Bandung, iar din 1956 s-a stabilit în Olanda. În copilărie era fascinat de benzile desenate cu Tarzan ale lui Edgar Rice Burroughs. Din 1977 s-a dedicat ilustrației de carte, remarcându-se prin desenul delicat și realist, realizat în pensulă sau cerneală. A ilustrat peste 300 de cărți pentru copii. Thé Tjong Khing a fost distins de trei ori cu premiul Pensula de

 • Mircea Stanciu a studiat istoria și științele sociale în România și Canada. A fost intens preocupat de istoria orală în perioada studiilor doctorale de la Universitatea Laval din Quebec. A beneficiat de burse oferite de diverse instituţii ale statului român, francez sau în Canada. Ulterior a decis să se implice în industria de publicitate şi de producţie tipografică, unde activează de mai bine de 13 ani. În ultimii trei ani a simţit nevoia unei diversificări şi s-a implicat, în timpul liber, în diverse activităţi educative destinate copiilor (ateliere, tabere școlare,

 • Maria Brudașcă este artist vizual și ilustratoare. A ilustrat mai multe cărți pentru copii, se ocupă de grafica revistei „Ghid pozneț de cultură” și explorează desenul atât în medii tradiționale, cât și  în zona animației și a performance-ului vizual.

 • Gabriel de Achim este regizor de film („Visul lui Adalbert”-2011, GOPO pentru debut regizoral, și „Ultima zi”-2016, TIFF Premiul pentru Zilele Filmului Românesc), dar și scribul fidel al mirărilor copiilor săi. Este convins că, înainte de a face un film pentru copii, trebuie să treacă printr-o carte pentru copii. Colecționează vorbe în doi peri și lucrează intens la propriul vis.

 • Mihail Aldașin (n. 1958) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori de animație din Rusia. S-a născut în Tuapse, în fosta Uniune Sovietică. În 1987 a absolvit Institutul de Cinematografie, unde a avut profesori figuri celebre precum Eduard Nazarov, Yuri Norștein și A. Krjanovski. A scris, regizat și produs filme de animație și scurt metraj care au primit nenumărate premii la festivaluri internaționale. A abordat cu ușurință basme și povești din folclorul rusesc, ca în animațiile „Ivan cel nebun/Про Ивана-дурака” și „Nemuritorul/Бессмертный”, dar și fabule moderne, ca în „Gângănii/Букашки”

 • Iulia Iordan (n. 1981)

  Iulia Iordan s-a născut în satul Ciolăneștii din Deal din județul Teleorman. A crescut împreună cu bunicii, într-o deplină libertate.

 • Karda Zenko (n. 1979) este grafician, artist plastic și ilustratoare de cărți din Sf. Gheorghe, jud. Covasna.

 • Sergio Ruzzier s-a născut la Milano și a început să lucreze ca ilustrator din 1986.

 • Eduard Uspenski este unul dintre cei mai populari autori de limbă rusă pentru copii.

 • Elvețianul Hans Fischer a fost grafician și desenator, autor și ilustrator de cărți pentru copii.

 • Născută în 1926 la Naarden, în nordul Olandei, Gerda Muller este o mare creatoare de cărți ilustrate pentru copii. A studiat la Școala de Arte Decorative din Amsterdam, apoi la Școala Estienne din Paris. În timpul studiilor din Olanda, Gerda Muller a fost sfătuită să nu se îndrepte spre ilustrația de carte, ci să aibă în vedere mai degrabă o carieră în publicitate. Hotărâtă să continue să deseneze pentru copii, Gerda Muller și-a făcut bagajele și a plecat cu bicicleta la Paris, unde a urmat cursurile Școlii Estienne și lucrat cu