Articole

  • Marion Deuchars: „Curiozitatea, joaca și privirea sunt trei elemente-cheie ca să fii creativ în fiecare zi“

    Marion Deuchars, ilustratoare și autoare britanică, vorbește despre importanța curiozității și a jocului în procesul creativ, explicând cum cărțile ei de activități sunt menite să inspire oameni de toate vârstele să se exprime artistic.
    Interviu de Anca-Maria Pănoiu

    Mai mult
  • Cu ce sentimente l-ați așteptat pe Moș Nicolae

    Pentru că v-a plăcut campania sentimentală de sărbători, ne-am hotărât s-o prelungim până pe 20 decembrie. Dar oare cu sentimente l-au așteptat cititorii Frontiera pe Moș Nicolae?

    Mai mult
  • O „seagră aniversagră“, la 100 de ani cu Nina Cassian

    Editura Frontiera vă invită miercuri, 27 noiembrie 2024, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, la o „seagră aniversagră“.

    Mai mult
  • Cu Stanislas la București… și un pic pe Lună

    L-am invitat pe Stanislas Barthélémy la București între 16 și 20 octombrie ca să lansăm împreună albumul de bandă desenată Doi copii pe Lună. Dar nu știam că tocmai atunci va fi și lună plină. A fost doar unul dintre lucrurile care s-au potrivit de minune de-a lungul celor cinci zile în care l-am avut alături. Zile pline și palpitante – aproape ca o aventură pe Lună.

    Mai mult
  • Hai pe Lună cu Stanislas Barthélémy!

    Stanislas Barthélémy, unul dintre cei mai îndrăgiți creatori francezi de bandă desenată, va fi prezent în România în perioada 16–20 octombrie pentru o serie de întâlniri și dialoguri presărate cu un pic de praf stelar și cu multe surprize.

    Mai mult
  • Laboratorul lui Serafim la Brașov

    Editura Frontiera invită copiii din Brașov să participe la o serie de ateliere creative, care au în centru patrimoniul orașului – cultural, arhitectural și natural. Atelierele sunt reunite în cadrul proiectului Laboratorul lui Serafim la Brașov și vor avea loc în perioada 6 septembrie – 5 octombrie 2024.

    Participarea la aterliere este gratuită iar înscrierea se face prin intermediul acestui formular: deschide formularul.

    Mai mult
  • Job nou: responsabil operațional

    Căutăm o persoană punctuală și organizată, care să gestioneze logistica și activitățile operaționale ale Editurii Frontiera. Jobul presupune sarcini legate de procesarea comenzilor, urmărirea relației cu distribuitorii, managementul stocului și întocmirea de situații sintetice.

    Mai mult
  • Mică bibliotecă de comori

    Cărțile nu îmbătrânesc, dar ajung la un moment dat la final (de tiraj). Pentru a-și găsi un final fericit, le-am ajutat cu prețuri mici-mici și o căsuță doar a lor, pe o pagină de oferte speciale.

    Mai mult
  • Povești clasice pentru copii smart

    Dacă vreți să împrieteniți copiii cu poveștile clasice, începeți cu păcălicii.😀 De la orientalul Nastratin Hogea la românul Păcală, de la grecul Ulise la etiopianul Abunawas, sunt genul de personaje clasice la care copiii de azi se pot raporta foarte ușor. Sunt rebeli, au mereu răspunsuri istețe la ei și posedă un sănătos simț al umorului. Într-un cuvânt, sunt smart.

    Mai mult
  • Raul Taburin: Proiecție de film la Cinema Elvira Popescu

    Sâmbătă, 8 iulie, ora 11, ne vedem la cinema! Filmul este inspirat de romanul grafic cu același nume semnat de marele artist francez Jean-Jacques Sempé și spune povestea incredibilă a lui Raul Taburin, mecanicul de biciclete din micul oraș Sin-Cereni.

    Mai mult
  • Poveste audio: Profetul și clătita

    Lansăm primul episod sau, mai bine spus, prima poveste-audio din volumul Ce a uitat călătorul, de Brad Florescu. Urmează și celelate 19 povești, adânci și înțelepte, re-spuse în stilul atât de personal al autorului.

    Mai mult
  • Prin piețele lumii la radio și TV

    După ce s-a perindat prin Obor și la Bookfest, cartea-album „Prin piețele lumii” și-a făcut apariția la radio și televiziune.

    Mai mult
  • Cum a fost la Bookfest 2023?

    Târgurile de cărți sunt despre cărți, dar și despre oameni: oamenii împreună cu care facem cărțile. Un târg se încheie și cu un top al vânzărilor, care sperăm să vă inspire.

    Mai mult
  • Prin Obor și prin piețele lumii

    O lansare mai puțin obișnuită!
    De unde ne facem cumpărăturile și de ce? Cum ar fi ca, în călătoriile noastre de vacanță, să ne propunem să ajungem și la o piață locală? Cartea Prin piețele lumii a avut parte de o lansare în Piața Obor.

    Mai mult
  • Editura Frontiera la Bookfest 2023 (program)

    Anul acesta, editura Frontiera vă așteaptă la Bookfest (24-28 mai) cu noutăți ilustrate pentru copii, precum și cu o galerie de lucrări originale, realizate de ilustratorii cu care editura colaborează în mod constant.

    Mai mult
  • Cinci cărți cu tați și bunici

    Știm, biblioteca e plină de cărți despre mame. Dar câte cărți cu tați, bunici sau unchi aveți acasă? Tații, bunicii și celelalte figuri masculine, cu felul lor specific de a fi și de a acționa, țin în echilibru copilăria

    Mai mult
  • În cărțile lui Ruzzier, rațele nu au veste de salvare

    Un omagiu adus lumii lui Sergio Ruzzier de una dintre cele mai premiate scriitoare americane pentru copii, Sophie Blackall. Textul face parte din monografia dedicată lui Ruzzier de asociația Hamelin din Italia și a fost tradus cu acordul autoarei.

    Mai mult
  • Sergio Ruzzier: Cînd bucuria se odihnește în frumusețe

    Contemporaneitatea ni-l aduce pe Sergio Ruzzier, care, în toate cărțile sale pentru copii, îmbină tradiția rafinamentului marilor maeștri italieni cu dinamismul benzilor desenate americane, rezultatul fiind întotdeauna spectaculos.
    Un articol de Ana Barton.

    Mai mult
  • Cum îi facem pe copii să citească?

    Cititul e esența unui fel de a fi împreună, în familie, de a descoperi și îmbrățișa valori comune. Întâlnirea copiilor cu poveștile e ca orice întâlnire între buni prieteni.

    Un articol de Brad Florescu.

    Mai mult
  • Cum iubesc copiii cărțile?

    Experiențele unor povești frumoase, de neuitat, sunt asemenea unor colecții de giuvaieruri nemateriale care înfrumusețează și inspiră totodată parcursul unei vieți de om. Asemenea povesti găsești la noi, unde cărțile noastre sunt apreciate de copii și părinți deopotrivă. Un zâmbet al inimii ce merită împărtășit.

    Mai mult
  • Carte sau tutorial? Ce (nu) putem învăța din cărți

    Cărți cu mesaj sau cărți fără mesaj? Ce mesaje și cât de explicite?

    Mai mult
  • Job nou: responsabil de vânzări cărți pentru copii

    Căutăm un coleg nou sau o colegă pentru poziția de responsabil vânzări cărți pentru copii. Jobul presupune urmărirea vânzărilor în rețeaua de clienți ai Editurii Frontiera și îmbunătățirea constantă a rețelei.

    Mai mult
  • Job nou: responsabil relații publice

    Căutăm un coleg sau o colegă nouă pentru poziția de PR. Jobul presupune planificarea și realizarea relațiilor publice ale Editurii Frontiera, editură specializată în cărți pentru copii.

    Mai mult
  • Ana Barton: Am citit „Poveștile lumii” dintr-o suflare

    Rânduri semnate de Ana Barton, la întâlnirea cu poveștile lumii adunate de Brad Florescu în cel mai nou volum al său, ”Ce a uitat călătorul”.

    Mai mult
  • Bibliotecuța lui Ilie: ce citește copilul unui scriitor pentru copii

    Articol semnat de Brad Florescu, autorul seriei „Poveștile lumii”.

    Brad Florescu, autorul a două cărți de povești pentru copii, face o listă scurtă a cărților preferate de Ilie, băiețelul lui de doi ani și jumătate.

    Mai mult
  • Top editura Frontiera în 2022

    Ne uităm cu tandrețe peste umăr la anul care tocmai se termină și încercăm să îl măsurăm în titlurile publicate. Dintre toate, unele au strălucit mai puternic, unele au fost surprinzătoare și ne dorim să vă povestim mai pe larg despre ele.

    Mai mult
  • Ne aleg, oare, cărțile pe noi?

    Auzim adesea, dinspre părinți, întrebarea: Cum alegem cărțile potrivite pentru copii?
    Unul dintre lucrurile la care ținem când alegem cărți spre a fi publicate la Editura Frontiera este să nu ne temem de marile teme și întrebări.

    Mai mult
  • Să alegi o carte după copertă?

    Procesul de alegere și de ghidare a ilustratorilor care lucrează pentru cărțile noastre este unul atent și orientat mereu pentru a ilumina textul, pentru a-l pune cât mai bine în valoare și, deloc în ultimul rând, pentru a deschide o primă conversație despre artă.

    Mai mult
  • Toți sîntem din Sin-Cereni

    de Ana Barton

    Despre Raul Taburin, mecanicul de biciclete notoriu și cu suflet mare imaginat de Sempé, despre secretul său și despre povara acelor părți din noi pe care le ținem ascunse, citim prin ochii Anei Barton, în rândurile următoare.

    Mai mult
  • Povestea căsuței, căsuța poveștilor

    Am deschis căsuța cu povești! Casa lui Zoe, cel mai nou dintre proiectele editurii, și-a deschis ușile cu un prim eveniment: expoziție și lansare de carte.

    Mai mult
  • De ce sunt importante cărțile pentru copii

    Ne-am gândit adesea, în drumurile noastre editoriale, la importanța textelor pentru copii, cele de astăzi și cele de ieri. Este unul dintre de ce-urile noastre profesionale, dar și personale. Este o întrebare importantă, pe cât de (aparent) simplă, și are mai multe straturi. Pentru fiecare strat am recomandat și o carte potrivită din portofoliul nostru.

    Mai mult
  • Cele 113 coperți ale lui Sempé

    Coperțile semnate de Sempé pentru revista The New Yorker au ajuns la numărul 113. O colaborare record pentru un artist contemporan.

    Mai mult
  • Un ocean de povești

    De ce să mai citim povești? Povești tainice, povești cu tâlc, uneori încețoșate și greu de deslușit, alteori limpezi ca o apă de munte, povești încărcate de timp, care au trecut peste spații și epoci și au ajuns la noi, improbabili ascultători și tulburați cititori de astăzi.

    Mai mult
  • Jocuri de cuvinte și rime trăsnite

    Vă plac jocurile de cuvinte? Noi am dat o strigare și am adunat mai multe personaje care iubesc jocurile de cuvinte și rimele trăsnite. De la Baba Cloanța Tărăboanța la Aligru, viteazul în piele de tigru.

    Mai mult
  • Sempé și muzica

    Se spune că, alături de viața pe care ne-am ales-o, trăim în imaginație toate celelalte vieți pe care le-am fi putut alege. Dar care, din varii motive, au devenit în anumite momente doar răspântii, posibilități, drumuri pe care nu am apucat-o.

    Mai mult
  • raul-taburin-movie

    Filme pe biciclete

    Inspirați de bicicleta lui Raul Taburin, personajul lui Sempé, vă propunem să vedeți vara asta câteva filme celebre cu oameni (sau… extratereștri) pe bicicletă.

    Mai mult
  • sempe-cover-bicicleta

    Jean-Jacques Sempé: lumea ca o plimbare pe bicicletă

    Caricaturist celebru, umorist de carieră și biciclist pasionat, Jean-Jacques Sempé împlinește anul acesta 90 de ani. Nu știm care este secretul unei vieți lungi, dar e posibil ca o parte din el să fie și mersul pe bicicletă.

    Mai mult
  • Din-fericire-Remy-Charlip

    Trei cărți amuzante pentru întreaga familie

    Pe unii îi ia somnul la citit, alții se trezesc de-a binelea. Avem câteva recomandări de cărți pentru copii la care să râdeți în familie – pe rând sau toți deodată, cum vă e obiceiul. 🙂

    Mai mult
  • ninigra si aligru

    Trei cărți pentru vacanța copiilor la bunici

    Am adunat în bagajul pentru vacanța la bunici câteva cărți: toate de autori români, una mai gingașă decât cealaltă. O colecție prețioasă de cuvinte de pus direct la suflet. O poveste amuzantă și presărată cu mister, despre mama șoricar și drumul spre lume al puilor ei. O prietenie în versuri, mare cât labirintul minunat al vieții, dintre doi pui de tigru.

    Mai mult
  • Brad Florescu: Nu pot spune povești țepene

    Brad Florescu este un binecunoscut jurnalist și călător în jurul lumii. Se poziționează out of the box în felul în care se raportează la lume și a avut grijă ca prima sa carte să fie o antologie de povești… sucite: Ce a făcut marchizul când a aflat.

    Mai mult
  • Oana Moraru: Pălăria de profesor e prea strâmtă pentru o carte

    Ce așteptăm de la o carte? Să îi ferească pe copii de o lume rea? Să îi ajute să înfrunte răul într-un spațiu sigur și simbolic? Oana Moraru, specialist în educație, analizează dorința tot mai răspândită a părinților de a găsi în cărțile pentru copii mesaje pozitive, emoționante și didactice.

    Mai mult
  • Cică niște șoricari duceau lipsă de șalvari…

    Lectură video cu șoricari! Fragment din cartea Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari de Nina Cassian, în interpretarea actriței Oana Jindiceanu.

    Mai mult
  • Anna Desnițkaia și Aleksandra Litvina: O sută de ani de istorie ilustrată

    Cine sunt autoarele cărții O sută de ani în casa noastră? Cât de greu este să ilustrezi o epocă neobișnuită precum secolul XX rusesc? Cum s-a născut povestea Muromțevilor? Interviu în exclusivitate cu Anna Desnițkaia, ilustratoarea cărții, și Aleksandra Litvina, scriitoarea.

    Mai mult
  • Editura Frontiera în 2021: o scurtă retrospectivă

    Câteva dintre cele mai importante evenimente și titluri care au marcat activitatea Editurii Frontiera în 2021.

    Mai mult
  • Oferte de sărbători, acasă la Zoe

    Zoe, fetița curioasă și exploratoare, simbolul Editurii Frontiera, v-a pregătit multe bunătăți. Pachete cu cărți și oferte speciale: o cămară cu delicatese, o colecție de biscuiți de savurat lângă un ceai cald, bunătăți scoase din cuptor, o vitrină cu porțelanuri și multe alte surprize.

    Mai mult
  • Șorigramele lui Andrei Tache

    Andrei Tache este arhitect, face ceramică, grafică, dar Roșcată-ca-Arama este prima carte pe care a ilustrat-o. De unde a pornit totul? Oare își dorea să facă ilustrație sau a fost o întâmplare? Un interviu realizat de Irina Dumitriu.

    Mai mult
  • Marina Debattista mulțumește pentru White Ravens 2021

    După anunțarea cărții de poezii „Dejunul unei frunze” drept  White Ravens 2021autoarea Marina Debattista ne-a împărtășit impresiile sale.

    Mai mult
  • Dejunul unei frunze, reprezentantă a României în catalogul White Ravens 2021

    „Dejunul unei frunze” reprezintă România în catalogul White Ravens 2021. Selectarea în acest prestigios catalog internațional este o recunoaștere excepțională a muncii editoriale pe care o depunem pentru a crea carte românească pentru copii.

    Mai mult
  • Lina Itagaki, ilustratoarea cărții Haiku siberian

    Haiku siberian (II). De vorbă cu Lina Itagaki, ilustratoarea cărții

    Cum a trecut Lina Itagaki de la management la artă, cum se naște un personaj de roman grafic dintr-o fotografie de arhivă și alte detalii inedite din culisele cărții „Haiku siberian”.

    Mai mult
  • Jurga Vile, autoarea cărții Haiku siberian

    Haiku siberian (I). De vorbă cu Jurga Vile, autoarea cărții

    Povestea biografică din spatele cărții, informații despre parcursul profesional al scriitoarei și alte detalii inedite din culisele scrierii acestui roman grafic multipremiat.

    Mai mult
  • Zoe și iepurele alb, începutul unei prietenii

    Zoe, exploratoarea noastră cea curioasă, și-a făcut un nou prieten zilele acestea: un iepure alb. Asemenea lui Zoe, iepurele alb își face prieteni, învață să aibă încredere și încearcă, plin de curaj, lucruri noi. Împreună ți-au pregătit o surpriză, un mic concurs.

    Mai mult
  • O istorie alternativă a secolului XX, pentru cei tineri

    Se spune că trecutul este o țară străină. Dar așa să fie oare? Trecutul e peste tot în jurul nostru, nu dispare. În casele noastre, multe obiecte păstrează istoria familiei și, prin ea, istoria țării. Fiecare copil își pune la un moment dat întrebarea cine au fost bunicii lui, cum au trăit părinții lui când erau mici, ce îl leagă de oamenii din vechile fotografii de familie. Și întrebările, și răspunsurile pe care le dăm sunt o etapă importantă a procesului de maturizare.

    Mai mult
  • Andrei Rafail Găitănaru: Regele Curcubeu, o călătorie în sens invers

    L-am rugat pe Andrei Rafail Găitănaru să citească basmul oriental Regele Curcubeu prin prisma structurilor inconștiente sau a arhetipurilor pe care basmul le pune în mișcare în mintea și inima cititorului. Mai simplu spus, ce ne învață această poveste?

    Mai mult
  • Amalia Banaș: Real și imaginar în lumea copiilor

    Ficțiune sau non-ficțiune? Cât de devreme începem cu ficțiunea? Există școli pedagogice care susțin întârzierea expunerii copilului la ficțiune, favorizând poveștile reale, așa cum există o tradiție veche de a cultiva ficțiunea și gândirea mitică încă din copilărie. Amalia, colecționar de carte și educatoare de artă, ne împărtășește din experiența ei alături de Sonia.

    Acest articol a fost realizat de Amalia Banaș. Amalia este autoare la Editura Frontiera și pasionată de cercetările în dezvoltarea timpurie a copiilor.

    Mai mult
  • Amalia Banaș: Cum se îndrăgostesc copiii de cuvinte

    Acest articol a fost realizat de Amalia Banaș. Amalia este autoare la Editura Frontiera și pasionată de cercetările în dezvoltarea timpurie a copiilor. Colecționează cu pasiune carte pentru copii, pe care o prezintă regulat pe pagina sa Locul de citit. În prezent, Amalia Banaș lucrează ca profesor de artă pentru copii și ține diverse ateliere creative de povești cu final neașteptat.

    Mai mult
  • Personalitate și temperament la copii / Irina Petrea

    Acest articol a fost realizat de Irina Petrea-Sullivan, psihoterapeut și doctor în științele educației, expert în parenting, publicist și teleast (show-urile de televiziune “Supernanny”, “Copii contra părinți”, “Cei 7 ani de masă”, “Cei 7 ani de acasă”), promotor al campaniei de conferințe pe teme de parenting: “Un părinte mai bun” și autoare a cărților: “Și tu poți fi Supernanny – cum să îți crești bine copilul”, “Și tu poți fi Supernanny – cu copilul la școală” (Editura Trei).

    Mai mult
  • Ștefan Georgescu: Am fost împărat roman, cruciat și rege englez

    Ștefan Georgescu este artistul care a dat un chip fiecărui omuleț din Cartea omuleților de Mircea Stanciu. L-am rugat să ne povestească câte ceva despre el, iar Ștefan ne-a răspuns cu amabilitate (și ne-a făcut și mai curioși!). Pe Ștefan îl găsiți aici.

    Mai mult
  • Semne de prietenie

    Prietena editurii, Oana Țepeș-Greuruș, jurnalist și storyteller, ne-a oferit părerea ei în versuri despre ce înseamnă pentru ea prietenia. Oana scrie povești pentru copii, poezii și vești, întâmplări firești la www.goinfashion.ro, revista ei online. Este o persoană creativă, iubește cărțile și colecționează „Micul Prinț” în toate limbile pământului. Vă lăsăm în continuare să vă delectați cu povestea ei în rime jucăușe ce are în centrul atenției o gașcă de amici din cărțile noastre.

    Mai mult
  • Despre bunici, vacanțe și primele povești – interviu cu Valentina Bâcu, MȚR

    Cu toții avem amintiri cu bunici, dar ne-am întrebat și cum se văd bunicii din unghiul curatorului muzeal care cunoaște bine tradițiile cele mai vechi. Muzeul Țăranului Român s-a alăturat campaniei noastre Vacanța la bunici, de aceea am invitat-o pe Valentina Bâcu, educator muzeal la Muzeul Țăranului Român, manager cultural al proiectului Muzeu la cutie și organizator al târgului de carte BOOKerini, să discutăm împreună despre bunici.

    Mai mult
  • Vacanța la bunici

    Știi povestea străbunicului care a ajuns în Antarctica? Dar a bunicii care cunoaște secretele furtunii? Vrei să afli cum a împăcat bunica Lisette un pisoi răcit și întristat că nu mai putea ieși la joacă?

    Mai mult
  • Steve Silberman: Neurotriburile

    Unele epoci par a avea afinități cu anumite boli. Perioada romantică, de pildă, ne-a lăsat moștenire un număr impresionant de personaje atinse de nebunie. Vremurile în care trăim par a fi fascinate în special de autism, care cunoaște o mediatizare fără precedent. Cum vă explicați fascinația pe care o exercită această tulburare, asociată de dvs. în articolul „Sindromul geek” cu fascinația pentru tehnologie, sisteme ordonate, moduri vizuale de gândire și creativitate subversivă?

    Mai mult
  • Justina Bandol: Traducându-l pe Brodski

    „Cine a descoperit America?” este o carte-eveniment prin „greutatea” culturală a  autorilor săi: poetul Iosif Brodski, laureat Nobel, și ilustratorul Igor Oleinikov, laureat al premiului Hans Christian Andersen pentru ilustrație. Ne-am bucurat să stăm de vorbă cu Justina Bandol, traducător și om de litere, cea care s-a ocupat cu atenție și entuziasm de acest proiect editorial.

    Mai mult
  • Sindromul geek / Steve Silberman

    În urmă cu 20 ani, revista americană Wired publica un articol căruia istoria avea să-i aducă o celebritate neașteptată: „Sindromul geek”. Articolul pornea de la un fapt neliniștitor (incidența crescută de cazuri de autism și sindrom Asperger în Silicon Valley și alte nuclee high-tech) și făcea o incursiune fascinantă în lumea așa-zișilor geeks – singuraticii excentrici și pasionați până la obsesie de domeniul tehnologic, în special de computere. Steve Silberman, autorul articolului, avansa ipoteza existenței unei predispoziții genetice spre sindromul Asperger a matematicienilor, inginerilor și programatorilor, adică a celor care lucrează cu sisteme previzibile, bazate pe reguli.

    Mai mult
  • Natura și cărțile care ne inspiră

    Cornelia Hușulei este mama a doi băieți pe care îi educă acasă și autoarea paginii Our world of wonder. Ne-au cucerit dragostea pentru natură a Corneliei și grija cu care își alege materialele educative, așa că am invitat-o să ne povestească despre o mare autoare îndrăgostită de natură: Gerda Muller.

    Mai mult
  • Mircea Stanciu: Toți suntem parțial salvatori de cuvinte

    Interviu cu Mircea Stanciu preluat din revista La Punkt (2017).

    Mai mult
  • Povestea lui Ghiduș cel curajos

    Îl cunoașteți pe Ghiduș cel curajos? Este un pui de pasăre mic, roșu și pus pe șotii. Lui îi este dedicată cartea „Ghiduș cel curajos” de Mario Ramos.

    Mai mult
  • Mircea Stanciu: În căutarea cuvintelor și meseriilor dispărute

    Interviu realizat de Virgiliu Gheorghe.

    Mai mult
  • Jutta Bauer: Personajele din cărți ne ajută să ne purtăm grijile și emoțiile

     Jutta Bauer este una dintre cele mai cunoscute și iubite ilustratoare germane. Editura noastră se bucură să publice o primă carte din portofoliul autoarei, și anume „Îngerul bunicului„. În 2010, Jutta Bauer a primit prestigiosul premiu Hans Christian Andersen pentru întreagă operă. Aceasta este prima parte a discursului său la acceptarea premiului Andersen.

    Mai mult
  • Cum înțelegem ceea ce citim?

    Autoarea articolului de mai jos este scriitoarea, jurnalista și profesoara Marina Aromștam. Printre alte activități dedicate literaturii pentru copii, Marina coordonează blogul de lectură Papmambook și ne-a acordat cu generozitate permisiunea de a prelua articolele sale.

    Mai mult
  • Ivan Kraveț: Am crescut cu crocodilul Ghena

    Celebra poveste despre crocodilul Ghena și prietenul său, Ceburașka, are o nouă ediție în limba română, ilustrată de Ivan Kraveț (Ucraina). Ne-am bucurat să stăm de vorbă cu acesta și să îl cunoaștem mai bine. Interviul a fost tradus în limba română de Justina Bandol.

    Mai mult
  • Plecați de acasă

    Nu doar adolescenții fug de acasă. Uneori, fug și pisicile. Sau iepurii, rațele și cangurii. Și pentru că fuga de acasă este o temă cu multe înțelesuri, deschidem o mini serie de articole în care vă prezentăm tot soiul de „plecați de acasă” din poveștile pentru copii.

    Mai mult
  • Lumea lui Mario Ramos

    Un pui de lup își dorește să fie oaie, pentru că a observat că oile pot zbura.

    Mai mult
  • Sergio Ruzzier: Mă enervează cărțile pe nivele de lectură

    Textele reprezintă fragmente din conversația lui Sergio Ruzzier cu autorii și ilustratorii Philip și Erin Stead. Vă invităm să citiți aici întreaga conversație: aici.

    Mai mult
  • De vorbă cu Sergio Ruzzier

    Cu ocazia apariției în limba română a cărții „Doi șoricei”, ne-am bucurat să avem un schimb scurt și spumos de întrebări și răspunsuri cu autorul Sergio Ruzzier.

    Mai mult
  • Maurice Sendak: Despre cartea ilustrată ca formă poetică

    O carte ilustrată nu e ce cred majoritatea oamenilor că e – o carte ușoară, de citit copiilor mici, cu multe poze.

    Mai mult
  • Zelmira Szabó: E o tendinţă generală de ilustrații „cute”

    Un interviu cu Zelmira Szabó, cea care a ilustrat cartea „Supa de pietre” scrisă de Iulia Iordan.

    Mai mult
  • Maurice Sendak: Nu scriu cărți pentru copii

    Se socotea Maurice Sendak un scriitor pentru copii? Fragment dintr-un interviu oferit de Sendak Virginiei Haviland, bibliotecară și scriitoare americană, o adevărată autoritate în domeniul cărților pentru copii la vremea ei.

    Mai mult
  • Maurice Sendak: Regi peste sălbăticiuni

    Acesta este un fragment din discursul lui Maurice Sendak de acceptare a premiului Caldecott din 1964. Articolul face parte dintr-o serie de traduceri pe care le-am făcut din comentariile lui Maurice Sendak și care urmează să fie prezentate aici.

    Mai mult
  • Iulia Iordan: M-am mutat în Țara Copilăriei

    Iulia Iordan, autoarea cărții „Supa de pietre”, ne-a acordat un interviu fulger despre cărți, personaje din cărți și alte curiozități.

    Mai mult
  • Martin Salisbury: Cum citesc copiii cărțile ilustrate

    Textul de mai jos este un fragment din cartea Children’s Picturebooks. The Art of Visual Storytelling de Martin Salisbury și Morag Styles. Martin Salisbury este profesor de ilustrație la Universitatea Anglia Ruskin, unde conduce cel mai vechi program de masterat în ilustrația de carte pentru copii din Marea Britanie. Morag Styles este profesoară de literatură pentru copii la Universitatea Cambridge, dar și autor și editor de carte pentru copiii. Imaginea care ilustrează articolul este semnată de Beatrice Alemagna.

    Mai mult
  • T. T. Khing: Desenez de când mă știu

    Thé Tjong Khing este unul din cei mai îndrăgiți ilustratori olandezi pentru copii, dar și un pasionat autor de benzi desenate.  Interviul de mai jos a fost acordat în exclusivitate Editurii Frontiera, care a adus în România două dintre cărțile sale („A dispărut tortul!” și „Picnic cu tort”).

    Mai mult
  • Patricia Polacco: Șezătorile de foc ale bunicii

    Patricia Polacco este autoarea îndrăgitei cărți  „Recenka și ouăle de Paști”, povestea prieteniei dintre o bunicuță și o gâscă sălbatică. Foarte populară în SUA, Patricia Polacco este cunoscută pentru poveștile de familie pe care le scrie și ilustrează și pentru atașamentul ei față de tradițiile moștenite din familie. Fragmentul de mai jos este transcrierea unei părți dintr-un interviu mai mare, care poate fi urmărit aici.

    Mai mult
  • Jim Trelease: Cum să NU le citim copiilor

    Fragment din cartea „The Read Aloud Handbook” de Jim Trelease

    Mai mult
  • C. S. Lewis: În apărarea basmelor (II)

    Continuăm să vă prezentăm partea a doua a apologiei făcute basmelor de C. S. Lewis, important romancier, poet și eseist britanic, profesor la Oxford și Cambridge, cunoscut cititorilor români mai ales ca autor al seriei fantastice „Narnia”. Prima parte a apologiei poate fi citită aici.

    Mai mult
  • Mihail Aldașin: O lume luminoasă chiar și noaptea

    Mihail Aldașin este unul din cei mai apreciați regizori de animație din Rusia de astăzi. Cu ocazia lansării în limba română a cărții și filmului său Crăciunul, Aldașin a oferit un interviu pentru publicul român. Interviul a apărut în revista Observator cultural și a fost realizat de Ileana Achim, editorul cărții, și Vladimir Bulat, traducătorul cărții.

    Mai mult
  • Jim Trelease: Cum să le citim copiilor

    Fragment din cartea „The Read Aloud Handbook” de Jim Trelease

    Mai mult
  • Cinci lecții despre culoare (a V-a și ultima) / Anna Castagnoli

    Acest articol este ultimul  din seria de cinci articole despre culoare scrise de ilustratoarea Francesca Chessa. Mulțumim Annei Castagnoli, editorul blogului Le Figure dei Libri, care ne-a acordat permisiunea de a prelua această serie de postări. 

    Mai mult
  • Cinci lecții despre culoare (IV) / Anna Castagnoli

    Acest articol face parte dintr-o serie de cinci articole scrise de Francesca Chessa și prezintă elemente fundamentale de teoria culorii. Francesca Chessa este ilustratoare și predă teoria culorii și a formei la Institutul European de Design din Torino. 

    Mai mult
  • Secrete despre cel mai frumos lup

    Lui Mario Ramos i-a plăcut să vorbească despre cărțile sale și să împărtășească mici secrete. Câte dintre ele le-ați descoperit singuri?

    Mai mult
  • C. S. Lewis: În apărarea basmelor (I)

    Cam o dată la o sută de ani, câte un firoscos se ridică și încearcă să proscrie basmul. Poate că ar trebui să spun câteva cuvinte în apărarea basmului ca lectură pentru copii.

    Mai mult
  • Cinci lecții despre culoare (III) / Anna Castagnoli

    Acest articol este scris de Francesca Chessa și prezintă elemente fundamentale de teoria culorii. Francesca Chessa este ilustratoare și predă teoria culorii și a formei la Institutul European de Design din Torino. 

    Mai mult
  • Isaac B. Singer: De ce scriu pentru copii

    Isaac B. Singer a fost laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1978. Acesta este discursul pe care l-a ținut la banchetul în onoarea laureaților.

    Mai mult
  • Cinci lecții despre culoare (II) / Anna Castagnoli

    Acest articol este scris de Francesca Chessa și prezintă elemente fundamentale de teoria culorii. Francesca Chessa este ilustratoare și predă teoria culorii și a formei la Institutul European de Design din Torino.

    Mai mult
  • Cinci lecții despre culoare (I) / Anna Castagnoli

    Acest articol este scris de Francesca Chessa și prezintă elemente fundamentale de teoria culorii. Francesca Chessa este ilustratoare și predă teoria culorii și a formei la Institutul European de Design din Torino. Mulțumim Annei Castagnoli, editorul blogului Le Figure dei Libri, care ne-a acordat permisiunea de a prelua această serie de postări despre culoare.   

    Mai mult
  • Cărțile de căutare sau cititul ca joacă

    Se poate „citi” o carte fără text? Cine o citește și cum? Sau… în câte moduri?

    Mai mult
  • Nouă secrete din cartea „Eu sunt cel mai puternic”

    Mario Ramos a ascuns nouă secrete în cartea despre cel mai puternic lup. Le știi?

    Mai mult
  • Într-o carte bine scrisă, totul devine palpitant!

    Remy Charlip, artistul avangardist din America mijlocului de secol XX, credea că fiecare carte este o ușă. Iată ce scria artistul despre acest lucru atât de prețios pentru noi.

    Mai mult
  • Jocuri pentru copii: din fericire/din nefericire

    Jocul Din fericire/din nefericire este folosit în ateliere de teatru, clase de improvizație și activități școlare de grup, unde este nevoie de „spargerea gheții” între participanți.

    Mai mult
  • Brandi Bates: Din America în România, în căutarea zăpezii

    Ce mare bucurie să citim cartea ”Snowflake Bentley” (apărută în 1998) și sub un alt nume: „Willie Fulg de Nea”! Povestea lui W. A. Bentley, spusă de Jacqueline Briggs Martin și ilustrată cu xilogravurile multi-premiate ale lui Mary Azarian, face parte de mai mulți ani de zile din repertoriul nostru de iarnă.

    Mai mult
Updating…
  • Nu ai niciun produs în coș.